Bevoegdheidsgebieden in Weser-Ems

Profiel van Weser-Ems

De regio Weser-Ems ligt met ongeveer 2,4 miljoen inwoners en een oppervlakte van ongeveer 15.000 vierkante kilometer in het noordwesten van Duitsland. De regio is overwegend platteland en relatief dun bevolkt, maar via het bestaande wegennet toch vrij gemakkelijk bereikbaar.

Weser-Ems heeft een in het algemeen een zeer jonge en groeiende bevolking; ook de ontwikkelingsprognose is positief, alhoewel er ruimtelijk niet onaanzienlijke verschillen zijn.

Op administratief vlak omvat het gebied het voormalige administratieve district Weser-Ems met een totaal van 12 provincies en vijf onafhankelijke steden. In de regio en de aangrenzende gebieden bestaan er verder al jarenlang verschillende en soms zeer nauwe samenwerkingen en netwerken.

De zwaartepunten van de waardeschepping liggen in de dienstensector en de verwerkende sector; de verhoudingen zijn vergelijkbaar met het nationaal niveau. Specifieke competenties liggen op het gebied van de bio-economie, energie en de maritieme industrie met tal van gerenommeerde en internationaal succesvolle bedrijven. Verdere belangrijke industrieën zijn de metaal- en machinebouw, kunststofverwerking en logistiek. Daarnaast zijn de landbouw en de constructie relatief sterk vertegenwoordigd. Door haar natuurlijke ligging speelt ook het toerisme een prominente rol, vooral aan de kust.

De regio werd lange tijd grotendeels beschouwd als het armere gedeelte van Duitsland, iets wat sinds de jaren negentig echter snel veranderd is. De zogenaamde “atlas van de toekomst”, die een indicatorenset omvat voor demografie, welstand/sociale situatie, werkgelegenheid en concurrentie/innovatie, toont voor de hele regio een dynamische ontwikkeling, die vroeger enkel van toepassing was op Zuid-Duitsland (Zie: prognose atlas van de toekomst van regio's).