Bevoegdheidsgebieden in Weser-Ems

Bio-economie

BoniRob-ErnteroboterDe regio Weser-Ems heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot één van de meest efficiënte agrarische economieën ter wereld. De bio-economie vormt - gebaseerd op de landbouw - een waardenetwerk, waarin de verschillende bio-gebaseerde economische activiteiten met elkaar verweven zijn door middel van goederenstromen.

Vroeger lag het zwaartepunt van de agrarische- en voedingsindustrie duidelijk op de productie van diervoeder en levensmiddelen. Sinds het eind van de jaren 90 hebben de hernieuwbare grondstoffen, met hun materiële en energetische voordelen, duidelijk aan belang gewonnen.

Talrijke bedrijven in Weser-Ems bieden in hun afzonderlijke branche een zeer hoge prrestatiestandaard. Een groot voordeel hierbij is, dat de waardeketens van de bio-economie met een sterke landbouwbasis en de upstream- en downstreamactiviteiten in de regio Weser-Ems volledig beschikbaar zijn. Succesfactoren zijn: het (nog sterk aanwezig) familiaal gerunde ondernemerschap, een intensieve coöperatiecultuur en interdisciplinaire samenwerking, die een hoge dynamiek en flexibiliteit mogelijk maken.

  • Weser-Ems beschikt over ongeveer 16% van de werknemers in de agrarische sector in Duitsland.
  • De voedingsindustrie vormt binnen de industriële sector in Neder-Saksen, zowel in termen van omzet als in termen van belang voor de arbeidsmarkt, de tweede belangrijkste industrie na de voertuigbouw.
  • In Weser-Ems zijn er 99 ondernemingen gevestigd met 4.447 werknemers in het domein van de agrarische techniek.
  • Meer dan een derde van alle Nedersaksische boomkwekerijen bevinden zich in het district Ammerland.
  • De focus van de Nedersaksische voedingsindustrie bevindt zich in het voormalige regeringsdistrict Weser-Ems, waar er 279 bedrijven gevestigd zijn, die ongeveer 43 procent uitmaken van alle ondernemingen in Neder-Saksen die zich bezighouden met de productie van voedingswaren en diervoeder.